Az iskola rövid története

Iskolánkat 1965. szeptember 1-én alapították Budapest X. kerületében, a kőbányai Óhegyen. Alapításakor, a kerület egyik legmodernebb, 12 tantermes intézményének számított. A tanulólétszám növekedése miatt, azonban hamarosan az épület bővítése vált szükségessé, így szintenként 2 tanteremmel bővült az épület. Az 1980/81-es tanévben iskolánk egy könnyűszerkezetes, önálló oktatási épülettel egészült ki, mely a 2011/12-es tanévig hat alsós osztály működését tette lehetővé. Az elhasználódott épület jelenleg lebontásra vár. 2012-ben a Kőbányai Önkormányzat egy EU-s (KEOP) pályázat segítségével energiahatékonyságot javító felújítást hajtott végre, melynek során teljes homlokzati nyílászárócsere, és szigetelés történt.

A 80-as évek elején énekzenei tagozatot indítottunk, az ének magas szintű oktatása ettől kezdve hagyomány nálunk. Jelenleg 1-8. évfolyamon angol nyelvet tanul minden gyermek, egy logopédiai osztály kivételével. 2000-ben a dráma és néptánc oktatása is bekerült az iskola tantervébe.

Iskolánk igyekszik a szülőkkel való jó kapcsolat kiépítésére és ápolására. A szülők kéréseit, javaslatait figyelembe véve alakítjuk ki iskolai pedagógiai programunkat. A „Nyitott Kapuk” keretében megrendezett programjainkon, fesztiválokon (Szüreti mulatság, Karácsonyi Hangverseny, Mesterségek Udvara, Farsang, Projektzárók) sok érdeklődő szülőt látunk vendégül.

A Harmat88 Alapítvány az intézményt támogató szervezet, mely a szülők 1%-os adójából és egyéb pénzügyi támogatásokból segíti az iskola oktató-nevelő munkáját. A szülők támogatása példaértékű.

A környezettudatos nevelés folyamatosan épül be az iskola mindennapjaiba, táborok, erdei iskolák szervezésével, az iskola környezetének zöldítésével. 2007.óta ÖKOISKOLA vagyunk. Törekszünk rá, hogy a fenntarthatóság pedagógiáját beépítsük mindennapjainkba.

Büszkék vagyunk tehetséggondozásunkra, tehetségpontként táblajátékokkal, nyelvi fejlesztéssel, személyiségfejlesztő programokkal, számos szakköri lehetőséggel támogatjuk diákjainkat.

Az iskolai testnevelés órák és a sportélet megoldására – az idei tanévben kezdődő építkezés során – az iskola udvarán felépül, egy új Kosárcsarnok az Önkormányzat, a Kőbányai Darazsak és a Magyar Kosárlabda Szövetség támogatásával.

Diákönkormányzatunk kerületi szinten kiemelkedő működését iskolai “családi fesztiválok”-ok, színvonalas DÖK napok jelzik.

2015-ben nagyszabású rendezvénnyel ünnepeltük iskolánk ötven éves fennállását.

Iskolaigazgatók:

Barta Györgyné: 1965 – 1975
Tuka Józsefné: 1975 – 1986
Szabó Péter Pálné: 1986 – 1996
dr. B. Szabó Ernőné: 1996 – 2007
Varga Ildikó: 2007 – 2017
Szabóné Valkony Mária 2017-